The End en terug naar huis...

Aan het einde van m'n vorige blog vertrok ik bijna naar Bangkok, met de trein. Naarmate Bangkok dichterbij kwam en de trein langzaam door de sloppenwijk de stad binnen reed werd ook de typische 'Bangkok-geur' sterker, vast herkenbaar voor de mensen die er wel is zijn geweest. Aangekomen op het station stonden er zoals altijd (in dit geval meer dan altijd) een horde tuktuk drivers me op te wachten. Altijd een gezellig welkomstcommité trouwens. De tuktuk bracht me naar de bekendste straat onder de backpackers; Khao San rd. Rondom deze straat zijn er genoeg hostels te vinden overigens ook genoeg fastfood. In dezelfde straat (250 meter lang) zit een KFC, 2 McDonalds en een Burger King, primaa!  Tijdens de drie dagen in Bangkok heb ik veel gezien. Van paleizen, parken tot aan de dierentuin en marktjes. De beste manier om veel te zien zonder het nemen van een taxi is natuurlijk met het meest charmante schoeisel, de Teva's sandalen, ideaal :). Gelukkig ben ik geen bekenden tegengekomen. De laatste dag in Bangkok, de dag dat ik in de avond de bus zou nemen naar het zuiden was een shoppingmalldag. Eerst naar het treinstation waar de bus in de avond vertrok, m'n backpack bij de agency achtergelaten en lopen maar, naar mall nummer één. Mall 'MBK' is groot en ze hebben er alles. Daarna door naar de volgende die nog iets groter en veel mooier was. De knaller was de laatste (Siam Paragon). Om hier te komen kon ik de skytrain nemen, het was de volgende halte. Ik had de plattegrond pas door na het nemen van drie metro's in allerlei verschillende richtingen. Gelukkig bracht de vierde metro me naar de juiste halte.  De eerste winkel die ik zag toen ik naar binnen liep (op m'n Teva's natuurlijk, en ik had m'n lichtelijk versleten hockeybroekje aan en een t-shirt waar op staat in witte opvallende letters 'add me as a friend' en een iets te lelijke rugzak had ik op m'n rug, charmant dus) was de exclusieve Hermès. Gevolgd door Dolce&Gabanna, Gucci etc... Alles was er te vinden, ook de Zara ;).  Na een dag in de airco te hebben gelopen kwam ik na een half uur snelwandelen (de tijd was ik een beetje vergeten) bezweet aan op het station want het is nog altijd 35 graden in Bangkok.  Snel een set schone kleren aan en de reis naar het eiland Koh Phangan kon beginnen!! Op Koh Phangan aangekomen na een busreis en de ferry kwam ik aan in een prima dorm. In de avond ontmoette ik Joep en Roos (twee vrienden uit NL), echt leuk!! We sliepen in dezelfde dorm ook.  Koh Phangan is het eiland dat bekend is om zijn te gekke full moon party. Er zou ook een half full moon party zijn toen wij er waren, deze was afgelast om een duistere reden. Gelukkig was er wel een ander vet feest, ook in de jungle en met het bekende fluoriserende verf en alles. Was een goed feest!!  Voor de rest hebben we op dit eiland niet veel gedaan. Beetje relaxen, over het eiland crossen met scooters en wat feesten.  Na 5 nachten ging ik met Joep en Roos mee naar het heerlijke eiland Koh Tao, uurtje met de catamaran ferry. Joep en Roos hadden een duikinstructeur gevonden via via die ons zou gaan leren duiken.  De duikschool, genaamd Ban's diving resort, is de grootste duikschool ter wereld. Omdat we bij Ban's gingen duiken werd onze kamer de dagen dat we doken betaald door het resort. We hadden dus voor niks 5 bedden, tv, dvd, airco, prima badkamer, kon bijna niet beter!  Voor de PADI open water course hebben we theorie moet leren en een examen moet maken. De volgende dag in het zwembad skills geoefend en duik 1 en 2 gedaan in de zee en de laatste dag duik 3 en 4 gemaakt. Het was echt geweldig!! Met 'open water' gingen we tot 18 meter diep, wat een gaaf gevoel. Praten is niet mogelijk, je hoort alleen je eigen ademhaling terwijl je zwevend door het water naar prachtige koralen kijkt. Niet alleen koraal maar ook vissen in allerlei kleuren en maten, schildpadden, blauwgestipte roggen, een grote moray eel en een (niet heel grote) haai. Echt te gek! Natuurlijk hadden we ook nog tijd om wat te feesten, ook belangrijk. Na het behalen van onze course zijn Joep en Roos vertrokken richting Australië, ik bleef nog 10 nachten op Koh Tao. Ik wilde toch wel graag de 'PADI advanced course' doen. Dit houd in dat je 5 duiken maakt. Een duik naar 30meter, in het donker, navigatie en twee naar keuze, in mijn geval wrakduiken en visherkenning. Was ook echt weer geweldig! In de nacht was heel bijzonder en naar 30meter ook. Op 30 meter diepte is het mogelijk dat je een soort van stoned kan worden. Dit gebeurde bij niet (helaas :p). Bijna alles draait om veiligheid tijdens het duiken, er zijn dan ook veel regels en procedures, verdrinken is heel lastig! Iets om noooit meer te vergeten en zeker iets om vaker te gaan doen!! Voor de rest heb ik bijna alleen maar gefeest en weinig geslapen, uitgeput maar voldaan was het na twee weken op Koh Tao weer tijd om naar Bangkok te gaan. Na een emotioneel afscheid van de twee zwembaden en de rest van het comfortabele resort bracht de ferry me naar het vaste land en de nachttrein bracht me vervolgens weer naar Bangkok, m'n laatste stop van de reis.  Na een nacht niet te geslapen te hebben, zelfs niet in een prima bedje, ging ik naar m'n guesthouse waar een vriend (Michiel) van me uit NL al een paar dagen verbleef. Die avond met hem en het meisje die ik op Koh Tao had ontmoet flink gefeest op Khao San road. De kater komt later, inderdaad.. De volgende dag(en) hebben we niks meer gedaan, ook lekker.  Terugblik op 4,5 maand zuid oost Azië Laat ik beginnen om te zeggen dat ik tijd van m'n leven heb gehad!! Na aankomst in Hanoi, Vietnam was het wel even erg wennen aan het idee vooral om zo lang alleen te gaan reizen in landen zonder enige westerse cultuur. Oftewel overal scooters, rotzooi, blerrenden Aziaten, stinkende riolen en minder comfortabel transport. Gelukkig was ik aan dit alles snel gewend en keek ik ipv van heel vies toch met een glimlach naar hoe de mensen op straat voor je koken zonder enige hygiëne, heerlijk.  Ik ben erg dankbaar (vind dat vaak heel overdreven klinken, in dit geval wat minder) dat ik zoveel mooie dingen heb kunnen zien. Mooie mensen, locals, gewoontes, natuur, steden en cultuur. Daarnaast heb ik erg leuke mede backpackers leren kennen tijdens het reizen. Ieder heeft zijn/haar eigen verhaal, verleden, reisredenen en toekomstplannen. Erg leerzaam en inspirerend voor iemand zoals ik die nog wil gaan studeren etc. Maar ook heb ik met locals gesproken over bijvoorbeeld de verhouding tussen geluk en geld. Veel jonge Aziaten denken dat wij westerlingen veel geld hebben en daarom gelukkig zijn. Hoe gek ook, maar telkens kwam dit onderwerp naar boven en gevolgd door goede gesprek.  Het zal wel weer even gek zijn na zoveel armoede te hebben gezien tijdens m'n reis om weer op mijn werk flessen champagne leeg te schenken en oesters/kaviaar te serveren, helaas zal dit verschil tussen arm en rijk nooit veranderen ben ik bang.  Het is nu 4 juni, over een paar uur ga ik naar het vliegveld. Na een geweldige reis is het weer echt tijd om naar huis te gaan, echt zin in. Het leven uit een backpack, het slapen in teveel verschillende bedden, het heerlijke eten, elke keer eten kiezen uit een menu, zweten door de hitte, het constant letten op je spullen en veel mensen ontmoeten was een hele ervaring en zou ik niet willen missen! Toch is dat na 4,5 maand wel genoeg geweest! Time to go homeeee!!  :D Thank you Vietnam, Cambodia, Laos and Thailand!!! Bedankt voor het volgen van mijn blog op deze manier! Voor alle foto's ga naar mijn facebook of picasa: https://picasaweb.google.com/114336475690402970759?authkey=Gv1sRgCO65hObsnIPekgE Ook wil ik nog mijn geliefde gele vriendin met dr mooie rode lippen Venus bedanken voor de mentale support, de goede gesprekken en haar fotogenieke talent xxx

Julia

Wauw! Mooi verhaal rijk!